Gazy spożywcze 

Naszym Klientom zapewniamy dostęp do różnego rodzaju gazów spożywczych, takich jak dwutlenek węgla, azot oraz mieszanki gazowe Gourmet. Gazy te są szeroko wykorzystywane w procesach technologicznych stosowanych przy produkcji oraz przetwarzaniu żywności.

Gazy spożywcze muszą mieć określone właściwości, by nie szkodzić przetwarzanej żywności i konsumentom. Z tego powodu powinny być dokładnie sprawdzone i pochodzić z pewnych źródeł. Oferujemy gazy spożywcze o wielu zastosowaniach, które zapewniają pełne bezpieczeństwo. Sprawdzają się one doskonale w zakładach przemysłowych odpowiedzialnych za produkowanie żywności o różnej charakterystyce.

 

Właściwości gazów spożywczych

Właściwości danych gazów wykorzystywane są do ograniczania rozwoju mikroorganizmów mających negatywny wpływ na ludzkie zdrowie. Dzięki zastosowaniu gazów spożywczych procesy psucia się pożywienia są skutecznie opóźniane. W tym celu niezastąpiony jest dwutlenek węgla (CO2), gdyż ma on działanie ograniczające rozwój grzybów, pleśni i różnego rodzaju bakterii. W procesach przetwarzania żywności, zaraz obok CO2, stosuje się również azot, który zapobiega utlenianiu różnych produktów żywnościowych. W branży gastronomicznej docenia się także właściwości tlenu, dzięki któremu możliwe jest uzyskanie intensywnej czerwieni świeżego mięsa.

Jak widać, są to gazy na co dzień spotykane m.in. w powietrzu. Pozwalają one na uzyskanie określonych właściwości żywności, a jednocześnie nie wpływają na jej smak i bezpieczeństwo konsumentów. Oferujemy nie tylko warianty stworzone z myślą o jedzeniu, lecz także wysokiej jakości gazy techniczne. Są one wykorzystywane wszędzie tam, gdzie nie pojawia się żywność, ale istnieje konieczność zastosowania określonych surowców np. w celu przeprowadzenia badań. Gazy często stanowią także zabezpieczenie podczas skomplikowanych procesów produkcyjnych.

 

gaz domowy

 

Zastosowanie gazów spożywczych do pakowania i przechowywania

Rola gazów spożywczych w branży gastronomicznej jest bardzo istotna w procesach pakowania i przechowywania żywności. Gazy spożywcze oraz ich mieszanki stosuje się w różnych proporcjach do pakowania w atmosferze ochronnej takich produktów spożywczych, jak: nabiał, mięso, ryby, warzywa, owoce, wędliny, wyroby garmażeryjne i inne przetwory.

Gazy spożywcze nie wpływają na właściwości smakowe i zapachowe żywności czy przydatność do spożycia. Pozwalają natomiast na przedłużenie ich trwałości poprzez odpowiednie pakowanie i zabezpieczenie przed czynnikami zewnętrznymi. Muszą mieć konkretny skład, by utrzymywać określone właściwości i sprawdzać się w trakcie zabezpieczania żywności.

 

Zastosowanie gazów spożywczych w produkcji napojów

Gazy spożywcze są powszechnie wykorzystywane w produkcji różnego rodzaju napojów nasyconych dwutlenkiem węgla. Używa się go podczas produkcji napojów słodzonych, wód gazowanych, win musujących, piwa. W ten sposób można uzyskać charakterystyczne bąbelki, pojawiające się w puszkach czy butelkach. Bez nich niemożliwe byłoby stworzenie tak kochanych słodkich napojów gazowanych oraz wielu innych produktów, które na co dzień pojawiają się w sklepach i domowych lodówkach.