Blog

podłączenie niebieskiej butli gazowej

Jak bezpiecznie korzystać z gazu w butli?

Butle gazowe są użytkowane w wielu branżach. Nie jest jednak tajemnicą, że niepoprawne korzystanie z nich może powodować zagrożenie dla użytkowników. Zobacz, jak zadbać o swoje bezpieczeństwo.

Czytaj więcej

butle z gazem

Zasady przechowywania gazów technicznych

Gazy techniczne są w niektórych branżach zupełnie niezbędne. Warto mieć jednak na uwadze, że niezwykle istotne jest ich odpowiednie przechowywanie. Chodzi tu bowiem o bezpieczeństwo użytkowników danego budynku. Co ciekawe, to zagadnienie regulują przepisy prawa, które obligatoryjnie powinien znać każdy przedsiębiorca, korzystający z gazów technicznych.

Czytaj więcej

żółte cylindry z gazem

Gazy specjalnego przeznaczenia. Charakterystyka

Gazy specjalne są niezbędne w wielu branżach. Można śmiało stwierdzić, że znakomita część sektorów nie mogłaby bez nich funkcjonować. Ich szczególna specyfikacja sprawiła, że znalazły szeroki zakres zastosowań. Czy wiesz, czym są gazy specjalne, gdzie są najczęściej wykorzystywane oraz jakie są ich cechy szczególne?

Czytaj więcej

pomiary

Do czego służą tzw. gazy kalibracyjne?

Nie od dziś wiadomo, że gazy wykorzystywane są w wielu rozmaitych branżach. Nie inaczej jest w przypadku tzw. gazów kalibracyjnych, które znajdują zastosowanie w licznych dziedzinach. Czy wiesz, czym one są oraz do czego służą?

Czytaj więcej

gaz techniczny

Co zaliczamy do gazów technicznych?

Gazy techniczne są niezwykle istotne w najróżniejszych branżach. Najprościej mówiąc, to paliwa gazowe w skroplonej lub sprężonej postaci. Sprzedaje się je w specjalnych butlach, które zapewniają bezpieczeństwo ich transportu oraz użytkowania. Co istotne, zakres gazów technicznych jest niezwykle szeroki, bowiem każda gałąź przemysłu wykazuje zapotrzebowanie na ich inne rodzaje.

Czytaj więcej

jedzenie

Jakie gazy wykorzystuje się w branży spożywczej?

Gazy techniczne odgrywają niezwykle istotną rolę w branży spożywczej. Mają one bowiem dwojakie zastosowanie. Część z nich wykorzystuje się do poprawy właściwości produktów, tj. przedłużenia ich świeżości lub w celu dokonania odpowiedniej obróbki. Inne zaś przeznaczone są do właściwego pakowania oraz przechowywania żywności.

Czytaj więcej